ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ...

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ...

Εφηβεία και Διατροφή

, by ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΥΣΤΟΥ


Η διατροφή κατά την εφηβική ηλικία
 έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημαντικούς στόχους,
οι οποίοι συνοψίζονται παρακάτω :

Α. Παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών 
για την επίτευξη της φυσιολογικής εφηβικής ανάπτυξης 
και της καθημερινής εφηβικής δραστηριότητας 
 
Β.Πρόληψη καταστάσεων κατά την εφηβική ηλικία 
(σιδηροπενική αναιμία, οδοντική τερηδόνα) 

Γ. Πρόληψη παθολογικών καταστάσεων κατά την ενήλικο ζωή
(οστεοπόρωση, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσος, καρκινογένεση, παχυσαρκία) 


Η εφηβική ηλικία χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες
 που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά.
 Η αναζήτηση ανεξαρτησίας, η αμφισβήτηση του τρόπουζωής των ενηλίκων
 και η υπερβολική ενασχόληση με την εικόνα σώματος,
 αποτελούν χαρακτηριστικά της φυσιολογικής ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης
 που δυσκολεύουν την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου καθημερινού διαιτολογίου.
 Η έντονη δραστηριότητα εκτός σπιτιού και η «πίεση» από τους συνομηλίκους και τα ΜΜΕ, αποτελούν επιπλέον παράγοντες
 που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της παραπάνω κατάστασης. 





Η διατροφική εκπαίδευση των εφήβων αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι :
  • Οι έφηβοι αισθάνονται απόλυτα υγιείς – δεν έχουν κίνητρο για να αλλάξουν τη διατροφή τους
  • Είναι γνωστικά προσκολλημένοι στο παρόν και δεν μπορούν να προβλέψουν τις συνέπειες στο μέλλον
  • Οι συνήθειες είναι δύσκολο να αλλάξουν σε όλες τις ηλικίες
  • Ο έφηβος θεωρεί τον τρόπο διατροφής του εύκολο και βολικό ώστε να εξυπηρετεί το βαρύ πρόγραμμά του.



Οι βασικές συστάσεις της Ένωσης Ελλήνων Διαιτολόγων για την ηλικία αυτή είναι :
1. Να μην παραλείπονται κύρια γεύματα
2. Το πρωινό είναι από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας
3. Να μην καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων πρόχειρες τροφές. Οι πρόχειρες τροφές περιέχουν αρκετό λίπος, αλάτι και κενές θερμίδες. Γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο.
4. Λιγότερα λίπη και ζάχαρη
5. Κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες
6. Άφθονα φρούτα και λαχανικά
7. Κατανάλωση ποικιλίας τροφών καθημερινά
8. Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους
9. Αργό μάσημα
10. Άφθονο νερό
11. Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά
12. Να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών
13. Να αποφεύγεται το πολύ αλάτι
14. Άσκηση καθημερινά 

ΠΗΓΗ: youth-health.gr

Συντακτική Ομάδα: Εβελίνα, Χριστίνα

1 σχόλιο: